173. hiba – „nem illendő” fájlelnevezés, munkaurl-ek érintetlenül hagyása

„Nem illendő” fájlelnevezés:

Facebook hirdetés útján jött szembe egy tanfolyamot ajánló weboldal, amelynek – „szakmai ártalomként” – megnéztem a forráskódját. A megfelelő fájlelnevezésről már itt írtam, ám akkor nem említettem, hogy nem érdemes olyan nevet adni a feltöltött fájloknak, amelyek megbontránkoztathatják a közönséget. Most szólok, hogy erre is érdemes figyelni. Példa, ami ami miatt a cikk született:

Tipp: a „baszoka.png” helyett érdemes hasonló esetben pl. a „szemuveges-holgy.png” elnevezést alkalmazni.

Vagy egy másik, 2020-ban:

csaje

Munkaurl-ek érintetlenül hagyása:

Időről-időre mindenkivel előfordulhat, hogy egy cikknek megváltoztatja a címét, de arra elfelejt figyelni, hogy az url-t is módosítsa ezek után. Ha az adott tartalom még nem volt közzétéve, akkor minden további nélkül érdemes megváltoztatni az url-t, ám ha már közzétett tartalomról van szó, akkor az ún. 301-es átirányításokat ne felejtsük el megejteni, hogy a Google és a látogatók is megtalálják az immáron új helyen fellelhető tartalmat. Erről részletesebben itt írtam.

A legelborzasztóbb, amikor nagy hírportáloknál látok ilyet. Pl. a cikk végleges címe: „xy mégsem indul a polgármester választáson”, az url pedig: „xy-indul-a-polgarmester-valasztason” – azaz ebből látszik, hogy az egyszeri újságírónak gyorsan össze kellett dobni a cikket, és elsőre simán az „xy indul a polgármester választáson” címet adta a művének. Majd rájött a hibára, és a címet módosította, de az url-t nem. Azt hiszem ez az ún. szekunder szégyenérzet iskolapéldája. Egy apró figyelmetlenség, de mennyi félreértésre/adott esetben pánikra adhat okot azok körében, akik csak az url-t látják elsőre!

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!