QR-kód generálás, leolvasás

Mi az a QR-kód?

A QR-kód (Quick Response-kód) egy kétdimenziós vonalkód, amely gyakorlati haszna – többek között – abban rejlik, hogy pl. egy bonyolult url-t nem kell kiírni valahová, majd azt valakinek megjegyeznie, hanem egy ilyen kódban elrejtve, majd a megfelelő eszközzel kiolvasva sokkal gyorsabban elérhető az adott url alatt található információ, mintha azt csak begépeléssel tudnánk elérni.

Mire és hogyan lehet használni a QR-kódot?

Az url rövidítésen túl adatok tárolására is alkalmas. Fontos megjegyezni, hogy csak azért mert ismerjük ezt a technológiát, nem érdemes indokolatlanul használni lépten-nyomon. Csak ha tényleg hasznos és máshogy nehezebben átadható információt tárolunk a QR-kódban, akkor érdemes használni. A hatékonyságát érdemes pl. Google Analytics szoftverrel mérni.

Hogyan kell QR-kódot létrehozni?

Meg kell nyitni a https://goqr.me/ weboldalt, majd a Contents részbe kell másolni azt a tartalmat, amit egy QR-kódba szeretnénk ágyazni:

Majd a Download gombra kattintva előjön egy ilyen ablak:

Itt még lehet állítani a háttérszínt, vagy a kód színét, illetve a generálandó QR-kód méretét. Ezek után svg, eps, png, vagy jpeg formátumban is le lehet tölteni az elkészített QR-kódot, amelyet arra alkalmas felületen (pl.: újság, könyv, termékcímke, névjegykártya, kitűző, stb.) fel lehet tüntetni, és egy ún. QR-kód olvasóval le lehet olvasni.

Hogyan olvassam le a QR-kódot?

A leolvasáshoz szükség lesz egy erre alkalmas eszközre, pl. okostelefonra és egy QR-kód olvasó alkalmazásra. Erre alkalmas alkalmazás pl. a Google Play áruházból is elérhető QR-kód olvasó nevet viselő app. Telepítés, majd az applikáció elindítása után nincs más dolgunk, mint a telefon kameráját a QR-kódhoz tartani, majd az alkalmazás kiolvassa a kódból az abban „elrejtett” tartalmat.

A leolvasás egyszerű, ugyanis: „Jó tulajdonsága, hogy bármilyen irányból készülhet róla fénykép vagy szkennelt kép, nem kell törődni a kód helyes tájolásával. Ez azért lehetséges, mert a kód megfejtésére, dekódolására szolgáló programok a három sarokban elhelyezett jellegzetes, minden QR-kódban azonos minta alapján el tudják dönteni, milyen irányban kell a kód pontjait értelmezni, feldolgozni, még akkor is, ha a kódbélyegről készült kép teljesen ferde.”Forrás: Wikipédia

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!