Alsóvonal vagy kötőjel?

Először is hadd tisztázzak két fogalmat.

Mi a domain név? A domain név a weboldal címe. pl.: olcsoweboldal.hu
Mi az url? A weboldal egy tetszőlegesen kiválasztott aloldalának közvetlen elérési útja. pl.: https://olcsoweboldal.hu/hirlevelre-valo-feliratkozas.php

Egy weboldal készítésekor felmerülhet a következő probléma.

1. Legyen-e tagolás az url szerkezetben? Igen, legyen. Ha összefolynának a szavak az url-ben, akkor nehezen lehetne begépelni a böngészőbe.

Alapelv, hogy az URL nem tartalmazhat szóközt és ékezetes karaktereket, ezt szem előtt kell tartani. Ékezetet tartalmazhat a domain, de véleményem szerint nem érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert még egyes böngészők nem képesek problémamentesen megjeleníteni az ilyen weboldalakat.

2. De hogyan tagoljunk? Milyen legyen az URL formátuma? Kötőjellel vagy alsóvonallal legyenek tagolva az url-ben szereplő szavak? Vajon melyik a jobb megoldás?

 • A) https://olcsoweboldal.hu/hirlevelre_valo_feliratkozas.php
 • B) https://olcsoweboldal.hu/hirlevelre-valo-feliratkozas.php
 • Apróságnak tűnik, de észérv szól a második megoldás mellett. A böngészők és a levelezőrendszerek a linket automatikusan úgy jelenítik meg, hogy egérrel a szveg fölé érve alá vannak húzva. Az elsőnél az „_” jel összefolyik a link miatti aláhúzással, és ez zavaró és hibák forrása lehet.

  Arról nem is beszélve, hogy a SEO szakemberek szerint a Google is könnyebben felismeri a kulcsszavakat a „B” módon tagolt URL-ekben.

  Cikkértesítő

  Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

  Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

  Szólj hozzá!