Hogyan nyíljanak meg a weboldalon a linkek? Új ablakban, vagy ne?

Több ügyfelem is feltette már a címben szereplő kérdéseket nekem, ezért szeretném elmondani az álláspontomat a kérdéssel kapcsolatban.

Alapszabály: ha oldalon belülre mutat a link (pl.: kapcsolat menü, hivatkozás egy cikkre, stb.), akkor NE új ablakban nyíljon meg, ha pedig az oldalon kívülre mutat (pl.: partnerlinkek, egyéb weboldalak elérhetősége), akkor új ablakban nyíljon. DE. Mindig vannak kivételek.

A kivételek:

  • ÁSZF, adatvédelmi nyilatkozat linkje: űrlap kitöltésekor ha ezek elfogadása szükséges (sok esetben kötelező is), akkor ezen dokumentumok egyrészt legyenek elérhetőek az elfogadáshoz szükséges jelölőnégyzet mellett kattintható formában, másrészt ezek a linkek új ablakban nyíljanak meg. Ennek oka, hogyha az űrlap elküldése előtt a látogató ezeket meg akarja tekinteni, és utána reflexszerűen bezárja a dokumentumokat tartalmazó ablakot, akkor ismét az űrlapot lássa, azt, amit a kattintás előtt. Tehát a folyamatot lényegében tudja folytatni. Ha nem így lenne, akkor ügyfeleket lehetne azzal veszíteni, hogy bezárja pl. az ÁSZF-et tartalmazó ablakot, és ezzel a megrendelő űrlapot is bezárja. Biztos vagyok benne, hogy 10 érdeklődőnek legalább a fele NEM töltené ki (amely előtt ismét meg kell keresni az oldalt, hogy fokozzuk…) ismét a megrendelő űrlapot.
  • Landing oldalról nyíló linkek: Alapvetően egy landing oldalon nincsenek linkek, mert az ilyen oldalaknak két célja van: vagy „konvertál” (teljesíti a célt, pl.: feliratkozik hírlevélre, vásárol, stb.) a látogató, vagy bezárja azt. Ha mégis szükséges egy-egy – akár oldalon belülre mutató – link elhelyezése, akkor az minden esetben új ablakban nyíljon meg!

Link megnyitása új ablakban

Hogyan lehet beállítani, hogy egy link új ablakban nyíljon meg?

I.) WordPress-ben nagyon egyszerű egy linket úgy beállítani, hogy az új ablakban nyíljon meg, csupán a link beszúrásakor ezt kell bepipálni:

II.) Vagy a menüsoron lévő link esetében, a „Megjelenés” => „Menük” menüpont alatt:

III.) A forráskódban egy sima link HTML kódjához az alábbi részt (target=”_blank”) kell betenni, hogy új ablakban nyíljon meg:

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!