Keresőoptimalizálás tipp: A disavow linkekről

Ha a weboldalára olyan linkek mutatnak, amelyek keresőoptimalizálás szempontjából károsak lehetnek, azokat vissza lehet utasítani a Google Search Console-ban, a „A webhelyére mutató linkek visszautasítása” funkcióval.

Mikor kell használni a disavow eszközt?

  • Ha spam oldalak linkjei mutatnak a weboldalunkra.
  • Ha a konkurencia helyez el ártó szándékkal weboldalakon nem kívánt linkeket.

A teljesség kedvéért hozzá kell tennem a fentiekhez, hogy a Google mindkét esetben próbálja szűrni a nem természetes módon létrejövő és ártó linkeket. De a linkek visszautasítása funkcióval ezt elősegíthetjük.

Linkek visszautasítása

A Google ajánlása az, hogy először meg kell próbálni a weboldalra mutató linkek megszüntetését kérni annál az oldalnál, ahol a linkek el vannak helyezve. Erre sajnos a gyakorlatban nem sok esély van.

A linkek visszautasítása egy speciális funkció, amelyet körültekintéssel kell használni. Hiszen ha a weboldalnak hasznos link követésére utasítjuk a Google-t, akkor az a forgalmon is meglátszódhat.

Fontos, hogy akkor érdemes használni ezt az eszközt (mivel a Google magától is szűr), ha jelentős mennyiségű nem kívánatos link mutat a weboldalunkra.

Visszautasítandó linkekről lista készítése

Első lépésként kell csinálni egy listát az összes linkről, amit vissza szeretnék utasítani. Ez lehet egy-egy link is, de akár egy egész domain is. Ezt egy jegyzettömb fájlban meg lehet tenni, hiszen a fájlnak .txt kiterjesztésűnek kell lennie.

  • URL elutasítása: example.com/en/
  • Domain elutasítása: domain:example.com

Ezekből kell egy „egy sor – egy tétel” típusú listát készíteni, majd UTF-8 (vagy: 7-bit ASCII) kódolással elmenteni. Egy URL maximum 2048 karakter lehet, és a fájl maximum 100 000 tételt tartalmazhat.

# karakterrel be lehet szúrni olyan sort, amit nem vesz figyelembe a Google – ez tulajdonképpen csak egy jegyzet a lista készítőjének.

Egy minta fájl:

Disavow linkek fájlja (minta)
Disavow linkek fájlja (minta)

A Search Console-ban, Az Ön webhelyére legtöbbet hivatkozó webhelyek funkció alatt meg lehet nézni a weboldalra mutató linkeket. Érdemes ezt exportálni, és ebből generálni egy listát a visszautasítandó linkekből. Illetve ehhez hasonló lista a Google-ből is kereshető, vagy éppen kiegészíthető.

Visszautasított (disavow) linkek listájának feltöltése

A https://search.google.com/search-console/disavow-links alatt kell domain tulajdont kiválasztani, és feltölteni az elkészített listát. Fontos tudnivaló, hogy domainre NEM lehet feltölteni listát, csak tulajdonra. Ez azt jelenti, hogy ha a weboldal több módon van a Search Console-ban felvéve, akkor mindhez fel kell tölteni a listát.

Ilyen módozatok lehetnek pl.:

  1. http://www.domain.hu
  2. https://www.domain.hu
  3. http://domain.hu
  4. https://domain.hu
  5. https://m.domain.hu
  6. stb.

Ha a feltöltés során bármilyen hiba felmerül, a rendszer vissza fogja jelezni. Ha nem történik hiba, akkor a Google pár hét múlva feldolgozza. Érdemes tudni, hogy „Az Ön webhelyére legtöbbet hivatkozó webhelyek” alatt továbbra is láthatóak lesznek ezek a linkek.

Visszautasított linkek módosítása

Utólag a fenti eszközben lehet törölni is a visszautasított linkeket, illetve bővítésre is van lehetőség. Egyes tesztek azt mutatják, hogy ami egyszer disavow lett, azt hiába vonjuk vissza, a Google már nem veszi figyelembe. Ezért fontos, hogy nagyon megfontoltan legyen használva ez a funkció.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!