„Az Ön domain neve” típusú átverés

Időnként előkerül egy-egy domain regisztrációval/tárhely bérléssel foglalkozó cég, amely mások tudatlanságából és már regisztrált domain nevéből akar pénzt csinálni.

Ha ilyen – vagy jelentéstartalmát tekintve ezzel megegyező – levelet kap, az az esetek legnagyobb százalékéban átverés (adatok anonimizálva):

„Tisztelt Uram/Asszonyom!

Tájékoztatni szeretnénk Önt arról, hogy regisztrációs kérelmet kaptunk a ******.com domain névre vonatkozóan. Rendszerünkben azt látjuk, hogy Ön a *******.hu domain név tulajdonosa. Lehetőséget kínálunk Önnek arra, hogy regisztrálja a *******.com domain nevet magának.

Ha egy harmadik fél regisztrálja a domain nevet, ennek messzemenő következményei lehetnek. Ez magában foglalhatja a keresőmotorok összezavarodását vagy az Ön hírnevének károsodását.

Mindenesetre elutasíthatjuk a harmadik felet, és átirányíthatjuk a *******.com domain nevet a jelenlegi *******.hu domain névre.

Alapvetően a domain név első választási lehetőségét Ön kapja meg. Ezzel elkerülhetőek a jövőbeni lehetséges problémák.

Tíz évre regisztrálhatjuk Önnek a domain nevet. Domain nevét nem csak regisztráljuk erre az időszakra, hanem védjük is. Az ár évi 9,999 Ft. Az egyszeri teljes ár 99,999 Ft (ÁFA nélkül). Sajnos az éves fizetés nem lehetséges.

Szeretné regisztrálni a domain nevet saját szervezete számára? Kérjük, válaszoljon erre az e-mailre nevével, címével és adóazonosítója megadásával az e-mail kézhezvételét követő 48 órán belül.

Ha rendelkezünk az Ön engedélyével, elutasítjuk a harmadik felet, és regisztráljuk az Ön számára a domain nevet.

Tisztelettel,
***ALÁÍRÁS***”

Mi a gond ezzel a levéllel?

Egy sablon levél, amelybe könnyen lehet találni pl. a .hu domainek adatbázisából és a Google-ben alapanyagot. Utána már csak ki kell küldeni a domain tulajdonosoknak, máris lehet tartani a markunkat a ~4e Ft/év (ÁFÁ-val) helyett (!!) 9 999 Ft/év+ÁFA összegért. Mindezt önzetlen jófejségbe csomagolva.

Ne dőljünk be neki!

Egy korrekt tárhelyszolgáltató nem fog senki megkeresni, akinek hasonlít a domain neve ahhoz, amely regisztrációját éppen kezdeményezik nála. Nem lenne etikus. Ha ilyennek híre megy, az nem igazán lesz a piacon az ígért 10 éves időszak végére.

Mikor lehet valós egy ilyen levél?

Véleményem szerint korrekt szolgáltatónál soha. Aki kap egy megbízást egy domain regisztrációra, azt nem adhatja el másnak többszörös áron, sem magának nem regisztrálhatja. Mert ilyenről is hallottam már, amikor egy „prémium” domainre érkezik igény, valahogy kiderül, hogy a „domain már regisztrálva” van.

Tárhelyszolgáltató részéről a megrendelőtől eltérő címzett felé max. akkor tudok elképzelni értesítést (és nem felajánlást!), ha meglévő ügyfél domainjéhez hasonlót akarnak regisztrálni nála. De akkor sem ajánlhatja fel megvételre, hanem arra figyelmeztethet, hogy lehetőség van jogi úton megakadályozni a domain regisztrációját (.hu domain esetében itt).

És ha tetszik a felajánlott domain?

Először is meg kell nézni, hogy foglalt-e már:

Ha nem, akkor egy másik szolgáltatónál le kell regisztrálni. Ha már foglalt, akkor nincs miről beszélni. Max ha látszódik a tulajdonos, és az egyezik a felajánló személyével (ha nem: akkor pedig nem elérhető a domain, ezért kamu az egész), akkor plusz egy pont az átverés mellett.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!