Domainről való lemondás lejárat előtt – lépésről lépésre

Mi a teendő akkor, ha van egy domainje, aminek még nem jött el a hosszabbítási időpontja, de mégis szeretne róla lemondani? Mutatom lépésről lépésre!

A domain regisztráció 1 vagy 2 évre szól

A nemzetközi domaineket (.com, .eu, stb.) általában egy évre lehet regisztrálni. A .hu tartománynál alapesetben 2 évre szól a regisztráció, amely letelte után évente kell a hosszabbításról dönteni, illetve a hosszabbítás díját fizetni.

Vannak olyan tárhelyszolgáltatók, amelyek külön nem számláznak a hosszabbításért, mert 1 domain fenntartása a tárhelycsomag árában van.

Hogyan lehet elérni, hogy a domain lekerüljön a nevéről?

1) Domain adás-vétel:
Az első megoldás a domain adás-vétel – erről már írtam cikket korábban: Egy domain és weboldal adás-vételének sorrendje

2) Normál felmondás:
A második verzió a normál felmondás, ami azt jelenti, hogy a fordulókor „lejár” a domain, és nem kerül meghosszabbításra. Ekkor még nagyjából 3 hónapig elérhető lesz a domain, sőt technikailag is működőképes marad. A tárhelyszolgáltatójának kell írnia, ha tudja, hogy esedékességkor nem kívánja meghosszabbítani a domain nevét.

3) Soron kívüli felmondás:
A harmadik opció pedig a soron kívüli felmondás, ún. „zónatörléses” felmondás. Ezt bármikor el lehet indítani, nekem nemrég volt egy ~6 hónapja regisztrált domainnél ilyenem. Ebben az esetben a domain technikailag már nem működik. A tárhelyszolgáltatójának kell írnia, ha soron kívüli domain törlést szeretne indítani.

A felmondási státusz 45 nap (ez egy kis türelmi idő, hogyha meggondolná magát, vagy éppen csak elfelejtette volna időben a hosszabbítást), amely után a törlés előtti várólistára kerül a domain, ahol további 60 napot tölt el, majd a 61. napon szabadul fel – és válik bárki által regisztrálhatóvá.

Törlés előtti várólista:
Egy apró tipp: A feljebb linkelt listát időnként érdemes átnézni, ki lehet fogni jól csengő domain neveket. Igaz, erre ráálltak már páran, így nem könnyű.

Mikor lehet szükség a domain törlésére?

  • Bírósági végzés alapján.
  • Személyes döntés alapján. Én azért mondtam le a fentebb említett domainről ~6 hónap után, mert olyan helyzet állt elő, ami 100%-osan kizárta, hogy valaha használnám a domain nevet. Ebből következően teljesen feleslegesen volt a nevem alatt.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!