Domain regisztrációval kapcsolatos egyedi és elvi állásfoglalások

Egy magyar domain (.hu) név regisztrációja előtt van néhány tudnivaló/érdekesség, amelyekkel nem árt tisztában lenni. Ezt megkönnyítendő a domain.hu oldalon található néhány elvi és egyedi állásfoglalás, amelyeket érdemes megismerni.

Elvi állásfoglalások

Olyan állásfoglalások, amelyek elméleti szinten kezelnek egy-egy általános problémát.

Ilyen például a „Magánszemélyek névkizárólagosságához fűződő jogai érvényesülésének biztosítása” kérdéskör, amely „magyarra” lefordítva a következőt jelenti: Csak olyan, személynevet tartalmazó domain nevet lehet a .hu tartományban regisztrálni, ahogy a regisztrációs igényt beadó személyt hívják ÉS a regisztrálni kívánt domain név még nem foglalt. Ezen elvi állásfoglalás részleteit itt lehet elolvasni.

Ezen állásfoglalást küldték vissza az egyik ügyfelem kérelmére. Az ügyfél neve (megváltoztattam mind a keresztnevet, mind a vezetéknevet) Kiss Viktória, és ő a kissviki.hu nevet szerette volna regisztrálni, mondván, hogy az ügyfelei így hívják, a becenevén. Mivel a Viki külön is anyakönyvezhető név, ezért a domaint nem engedték regisztrálni, ugyanis ha létezik (vagy később lesz ilyen nevű személy) egy Kiss Viki néven anyakönyvezett személy, akkor ez a domain regisztráció az ő névkizárólagossághoz fűződő jogát sértette volna. A megoldás a következő lett: kissviki.com domain lett regisztrálva.

További, elvi állásfoglalások itt találhatóak.

Egyedi állásfoglalások

Egy-egy esetben hozott konkrét döntések, amelyek későbbi, hasonló eseteknél precedenseknek tekinthetőek. Pl.:

Egyedi állásfoglalások megtekintése

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!