166. hiba: kitalálható letöltési url használata

1-2 hónappal ezelőtt futottam bele Facebookon egy marketinges hirdetésébe. A hirdetésre kattintva előjött egy feliratkozó űrlap, ahol – mivel érdekelt a letölthető anyag – regisztráltam egy 10 perces e-mail címmel.

Jött is a letöltési url, amely ehhez hasonlóan nézett ki: kitalaltdomain.hu/letoltes/001-ere.pdf – mondjuk azért, mert a letölthető tanulmány címének első szava ez volt: „Eredeti”. A letöltéssel egy időben – jó marketingeshez méltóan – felajánlották, hogy a sorozat többi 5-7 elemét is vegyem meg. A sorozat többi eleme is el volt látva sorszámozással, és címmel. Pl.: a 2. rész címe: „Hogyan…”

Mit csinál ilyenkor az, aki sok url-t látott már?

Egyből beugrott, hogy akár ez egy weboldal készítés hiba is lehetne, és milyen jó cikk születne belőle! 🙂 Kíváncsi is voltam, ezért természetesen megpróbáltam megnyitni a kitalaltdomain.hu/letoltes/002-hog.pdf url-t. Bingó! Megnyitotta a böngésző, mindenfajta védelem nélkül olvasható volt a megvásárolható termék. Ugyanígy kitalálható volt a sorozat összes eleme! Volt ami nem elsőre, de 2-3. próbálkozásra mind.

Miért hiba ez?

Aki ért hozzá, fizetés nélkül letöltheti a rosszul elnevezett digitális termékeinket. (én végül nem töltöttem le, tiszteletben tartom más személyek szerzői jogait, illetve a letölthető termék sem volt olyan meggyőző, hogy érdekelt volna a többi)

Hogyan kerüljük el a fenti visszaéléseket?

A letölthető digitális fájlok nevéhez adjunk hozzá pár random karaktert (és természetesen a letöltéseket tartalmazó könyvtárat ne engedjük kilistázni). Példa fájlnevek, a fent említett esetben: 001-ere-okif7t.pdf és 002-hog-8qs587.pdf – ezeket már hiába is próbálná valaki kitalálni, nem menne neki.

A fenti sztoriban a visszaélések elkerülése végett a címeket megváltoztattam.

Összegzés:

Figyeljünk arra, hogy a letölthető anyagok(ok) url-je ne egy mintát kövessen, ne legyen kitalálható!

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!