Mobilos sebesség: rangsorolási tényező, jobb felhasználói élmény, több bevétel

Egy weboldal gyorsítása során kiemelt szempont, hogy mobiltelefonon gyorssá váljon. 2022-es frissítés: már több éve a mobilos sebességértéket nézi a Google.

Google kiadott egy dokumentumot, amelyben azt taglalja, miért is fontos a weboldalak gyors betöltődése mobiltelefonokon. A kérdés nagyon is időszerű, hiszen immáron itthon is elérhetőek pl. az ún. AMP oldalak a Google találati listán.

Google és a mobilon gyorsan betöltődő weboldalak

A tanulmány szerint erősen függünk a telefonunktól, rengeteg mindent azon intézünk. Legyen szó szobafoglalásról, vagy tv-műsorról, sok esetben a mobilunkat hívjuk segítségül. Sajnos a mobilos weboldalak annak ellenére nem töltődnek be gyorsan, hogy a hálózatokat folyamatosan fejlesztik. A probléma tanulmányozásához 10 000 domaint vizsgáltak meg, többek között a  Webpagetest.org és Google Analytics segítéségével, és megfejtették, hogy mi okozza a nem megfelelő felhasználói élményt – és ezáltal a weboldalak mobilos verziójáról érkező, csökkenő bevételt:

  • A webodalak 53%-a nem töltődik be 3 másodpercen belül.
  • 4-ből 3 weboldal (77%) több mint 10 mp alatt töltődik be.
  • A bevételre hatással lévő számos szempont közül fontos a gyors mobilos nézet: átlagosan 2x annyi bevétel származik egy 5 mp-en belül betöltődő mobilos verzióval elérhető weboldalból, mint egy olyanból, ami csak 19 mp alatt válik láthatóvá.

Tények, érdekességek:

  • 2-ből 1 ember elvárja, hogy 2 mp-en belül jelenjen meg egy weboldal a mobilján.
  • 19 mp volt az átlag oldal-betöltődési idő a teszt során. Részletesen:
mobile2

Miért lassú egy weboldal a mobilon?

A három legfontosabb tényező: fájlméretek, elemek sorrendje és a szerver felé küldött kérések száma. pl.: a hirdetések, videók, képek elképesztő módon tudják lassítani a weboldalt.

  • A nagy fájlok lassítják a weboldalak mobilos nézetét!
  • Egy átlagos mobilos weboldal 2,5 MB. 3G kapcsolattal ez 13 mp-es oldalletöltést eredményez.
  • Szerver-lekérések: egy átlagos weboldalon 214-et találtak, ebből csupán 69 tartozott a weboldalhoz. A többi pl. hirdetésekhez kapcsolódó szerver-lekérés volt.

Miért fontos, hogy mobilon is gyors legyen egy weboldal?

Ha 19 mp helyett 5 mp a weboldal mobilos betöltődési ideje, akkor 60%-al több oldalletöltést (ez nagyjából 70%-al növeli az oldalon töltött időt a tanulmány készítői szerint) generál egy látogató, valamint 35%-al csökken a visszaforduló látogatók aránya.

Hogyan készítsünk gyors mobilos weboldalt?

  • Csökkentsük a weboldal byte-ban kifejezett méretét.
  • Minimalizáljuk a hirdetések számát.
  • Időről-időre nézzük át ismét a weboldalt, hogy biztos nem került-e bele lassító tényező.
  • Az oldalletöltésnél először a látható elemek betöltődését priorizáljuk.
  • Célozzuk meg a max. 50 lekérést és 1000 byte-nyi méretet.

Hasznos eszközök:

Letöltés
A tanulmány letöltése

Mobilbarát weboldalak előnyei [2016]

Májustól még nagyobb előnyben részesíti a Google a rangsoroláskor a mobilbarát weboldalakat (megj.: igazság szerint url-eket, mert minden url-t külön vizsgál a robot)Itt lehet leellenőrizni, hogy mobilbarát-e egy weboldal. Remélhetőleg hamarosan itthon is megjelennek az ún. AMP oldalak a találati listákon.

Növekvő fontosságú rangsorolási szempont a weboldal sebessége. [2015]

Erről már 4,5 éve is írtam, de most napvilágot látott egy esettanulmány, amely azt mutatja be, hogyan nőtt a weboldal látogatottsága 53%-ot, miután az oldal betöltési sebességet 7 mp-ről 2-re csökkent. Ezzel párhuzamosan – a felhasználói élmény nőtt a gyorsaság miatt – az oldalon töltött idő is jelentősen nőtt. Forrás: https://digiday.com/media/gq-com-cut-page-load-time-80-percent/

Google rangsorolási tényező: weboldal sebesség [2011]

Már régóta köztudott, hogy a Google a rangsoroláskor sok száz szempont szerint elért eredmény alapján rendezi listába a weboldalakat.

Egyik ilyen szempont a weboldalak betöltődési sebessége. A Google mindig is a minőségre törekedett, célja, hogy olyan weboldalak legyenek a találati listákon elöl, amelyeken az adott keresésre releváns tartalom található. Azonban rangsoroláskor nézi a weboldalak betöltődési sebességét is.

Weboldal sebességének ellenőrzése:

Három weboldalt is ajánlok tesztelésre, amelyek tippeket is adnak, hogy min is kellene változtatni, hol lehetne időt spórolni:

  1. Google PageSpeed Insights
  2. GTmetrix
  3. Pingdom

Az 1000 legnagyobb weboldal sebessége [2020/03/18]:

Hangsúlyozom, nem a legfontosabb szempont a weboldal sebessége, csak egy a sok közül! De egy fontos tényező, sőt egyre fontosabb!

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!