Cégek és vállalkozások előző éves árbevétele

Minden évben május 31. a határideje a cégeknek, hogy a beszámolóikat közzétegyék. Talán nem mindenki tudja, hogy a korábbi évek beszámolói ingyenesen elérhetőek, sok-sok évre visszamenőleg.

Hol találhatóak a cégek beszámolói?

Az Igazságügyi Minisztérium egy külön weboldalt készített a beküldött beszámolók közzétételére, amely a https://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/beszamolo_kereses link alatt érhető el.

Használata nagyon egyszerű:

Be kell írni annak a cégnek a cégjegyzékszámát, adószámát VAGY cégnevét, amelynek a beszámolójára kíváncsiak vagyunk, majd a reCAPTCHA bepipálása után a „Keres” gombra kell kattintani.

A találatok között ki kell választani a keresett céget, majd a nevére kell kattintani.

Itt máris elérhető a cég összes, korábban beküldött beszámolója, időrendben visszafelé:

Az „Általános üzleti évet záró” linkre kattintva megjelenik a cég mérlege és eredménykimutatása, pl.: 

Csatolmányok:
Bármelyikre (taggyűlési határozat, kiegészítő melléklet) is van szüksége, csak rá kell kattintani, megint igazolni kell, hogy nem robot, és le is töltődik a kívánt fájl.

Egyéni vállalkozók bevételi adatai

Talán kevésbé ismert, de az egyéni vállalkozók bevételi adatai is megismerhetőek. Legalábbis részben. Ehhez a NAV felületét, a https://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/adatbleker/egyeni_vallakozok_bevallasi_adatai linket kell felkeresni.

Itt meg kell adni az egyéni vállalkozás adószámának első 8 karakterét, majd meg kell oldani a „feladványt” és a „Lekérdezés” gombra kell kattintani.

Jó tudni!
Kisadózóknál csak a kiadózási értékhatárt meghaladó bevételek kerülnek feltüntetésre.

Hogyan érdemes használni az e-beszámolót?

Elmondom, hogy én hogyan használom. Természetesen más felhasználási módja is van, de nekem ezekre van „szükségem”, vagy néhol inkább „ezekre vagyok kíváncsi”.

Kiket érdemes ellenőrizni?

Először is: nekem van egy listám, amelyen végig szoktam menni júniusonként, amikor már elérhetőek a friss adatok. A lista azért jó, mert 1) nem kell észben tartanom, hogy kiket nézzek meg, 2) a cégjegyzékszámok és cégnevek össze vannak gyűjtve, így sokkal gyorsabb az éves lekérdezés, mintha ezek nem lennének meg.

Én ezen csoportokba sorolom a megvizsgált vállalkozásokat:

  • Partnerek (tárhelyszolgáltató, könyvelő, stb.) – jó tudni, hogyan állnak azok, akikre a vállalkozásomat építem.
  • Konkurensek: remek tudni, hogy a pályatársaknak hogyan alakult az éve.
  • Legjobb/legnagyobb ügyfeleim: büszkeséggel tölt el, hogy én is a részese lehetek a sikerüknek, és jó látni a szuper eredményeket.
  • A „véleményvezérek”: ez egy kakukktojás és talán meglepő kategória. Kik tartoznak ide? Azok, akik nagyon nagy sikerekről számolnak be és/vagy ilyet ígérnek, és nagyon sok követőjük van. Az ilyeneket mindig érdemes tanulmányozni, hogy a hangzatos mondatok mögött valójában milyen tartalom van, azaz mi az eredménye a kommunikációjuknak.

Mit érdemes nézni a beszámolókban?

Valószínűleg a legtöbben rávágják, hogy „az árbevételt, mi mást”? Erről egy kicsit másképpen vélekedek: szerintem nem az árbevétel határozza meg egy cég anyagi sikerességét, hanem az adózás előtti eredménye, illetve a tulajdonosok által felvett osztalék nagysága. Gondoljunk csak bele: minek épít valaki „100 milliós céget”, ha év végén mondjuk 2 millió forintos osztalékot (kitalált példa) vesz fel? Most attól tekintsünk el, hogy mennyi saját kiadást „költségel el”, amely miatt mégis megéri. Ennyi erővel lehetne kisadózó is, és jóval több pénz maradna a zsebében egy „visszabutított” vállalkozásból.

Ami még érdekesség: egy-egy beszámolóban találni kintlévőségről is kimutatást. Na ez pl. szuper mutatója annak, hogy ki mennyire kezeli jól a pénzügyeit, illetve mennyire áll a sarkára, ha a pénzéről van szó.

De egy-egy összefoglalóban számtalan érdekességet találni. Pl.:

  • Tulajdoni hányadok pontos aránya. Ebben is volt idén meglepetésem, van olyan elég kicsi cég, ahol 1-5%-ot „tologattak” a tulajok egymás között. Ha valaki tudja, hogy ennek mi lehet az oka, írja meg bátran!
  • Az előző évekkel való összehasonlítás.
  • Előző pontokból készített trendek.
  • Különféle pénzügyi mutatók szerint a cég helyzetéről való részletes elemzés.
  • Meglepetések és további érdekességek. Nekem ilyen pl. egy általam nagyon jól menőnek tűnő vállalkozás éppenhogy nyereségessége, vagy éppen egy ~50 milliós árbevételű, szolgáltatásból élő cég ~13 millió forintos kintlévősége.
  • stb.

Lehetne még csemegézni, érdemes erre időt szánni!

Civil szervezetek

Itt lehet keresni a közzétételek között.

Ön kiket ellenőriz rendszeresen?

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!