Vírusos weboldal – Google felülvizsgálati kérelem kérése

Ugyan általam készített oldalak eddig szerencsére nem fertőződtek meg vírussal, néhány jelenlegi ügyfelemet úgy szereztem, hogy az ő oldalukon egy biztonsági rést kihasználva egy robot megfertőzte a weboldalukat, és a megoldást keresve eljutottak hozzám. Rosszabb esetben honlapjukat a Google már felvette a támadó webhelyeket nyilvántartó listájába, azaz ha pl. valaki rákeresett Google-ben az oldalra, vagy ki sem jön a találatoknál, vagy figyelmeztetés fogadja a kereső személyt, hogy a weboldal meglátogatása veszélyt jelenthet a számítógépére.

Erre egyébként adott esetben a Google Chrome is figyelmeztet:

munka-17

Mi a megoldás, hogy a látogatók figyelmeztetés nélkül elérhessék a weboldalunkat?

  1. Meg kell keresni a weboldalt megfertőző vírus-t, és el kell távolítani a forráskódból.
  2. Biztonságossá kell tenni a weboldalt, hogy hasonló támadások ne fordulhassanak elő. Ha még nem vírusos az oldala, akkor is érdemes ezzel a kérdéssel foglalkozni, hogy megelőzze a bajt! Keressen bátran!
  3. A Google Webmester Eszközök alatt egy felülvizsgálati kérelmet kell beadni a Google felé, amelyben leírjuk, hogy a weboldalt vírusmentesítettük, és kérjük vegye le a tiltást/figyelmeztetést az oldalról.

Hogyan?

Nyissuk meg a Google Webmester Eszközöket:

munka-12

Láthatjuk, hogy az eszköz jelzi a hibát. A megoldás (miután vírusmentesítettük a weboldalt) nagyon egyszerű. Az „Ártalmas programot észlelt?” linkre kell kattintani, majd a feljövő oldalon alul be kell pipálni a „Megoldottam ezeket a problémákat” részt, majd alatt a „Felülvizsgálat kérése” gombot kell megnyomni, majd a felugró ablakban be kell írni, hogyan oldotta meg a biztonsági problémát. A kiírt 24 órás elbírálás tényleg valós, nekem utoljára 8 órán belül felülvizsgálták a vírusmentesített weboldalt, és levették róla a tiltást.

munka-15

 

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!