Hírlevél feliratkozáshoz kötött előny nyújtása

A NAIH adatvédelmi reformmal kapcsolatos állásfoglalások oldalán jelent meg egy érdekes állásfoglalás pár hete 2018. szeptember 4-én, NAIH-2018-3581-2-V ügyszámmal. 

Hírlevélre feliratkozással kapcsolatban előny nyújtása az érintettnek

Az állásfoglalás ide kattintva elolvasható. A lényeg, pár mondatban összefoglalva:

  • Csak olyan értékben lehet előnyt kínálni a feliratkozásért cserébe, amely még nem befolyásolja az önkéntesség követelményét.
  • Van egy ilyen kitétel az állásfoglalásban: „Ennek megfelelően nem lehet a szolgáltatás vagy előny nyújtásának feltételévé tenni olyan személyes adat megadását vagy további (pl. direkt marketing) adatkezelési célból történő felhasználáshoz történő hozzájárulást, amely nem szükséges az érintett által igénybe vett szolgáltatás teljesítéséhez. Ennek megfelelően valós választási lehetőséget kell biztosítani, hogy a hírlevélre nem feliratkozók is egyenlő feltételekkel érhessék el azon szolgáltatást, amelyhez a hírlevélre történő feliratkozás nem feltétlenül szükséges.” Ezért érdemes olyan, alacsony értékű előnyt nyújtani a hírlevél feliratkozásért cserébe, amely kereskedelmi forgalomban nem érhető el.
  • Nem lehet a hírlevél feliratkozásért cserébe nyújtott előnyt visszakérni, ha valaki leiratkozik a hírlevélről. Erre kell lehetőséget hagyni, ami nem lehet nehezebb, mint maga a feliratkozás.

A fentiek nem számítanak jogi tanácsadásnak.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!