A hamburger menü (weboldalakon) eredete

Régóta fejembe vettem, hogy utánajárok: miért pont hamburgermenü a hamburgermenü? Ki találta ki? Most végre volt időm a kérdéssel foglalkozni. Megtaláltam a választ.

Mielőtt bárki erre gondolna:
Semmi köze nincs a hamburger franchise rendszerekhez.

Hamburger menü a McDonald's weboldalán.
Hamburger menü a McDonald’s weboldalán.

Mit kell tudni a hamburger menüről?

  • A 3 párhuzamos vonal – ami a listára utal – a grafikus felületek (jellemzően: weboldalak mobilos nézete) felső részén szokott elhelyezkedni. Erre kattintva szokott előjönni a weboldal menürendszere, amely enélkül (kattintás) nem látszik állandó jelleggel.
  • A 3 vonalat szokták hívni hamburgernek, de más neveken is ismert: szendvics, hot-dog, palacsinta vagy dupla oreo is, esetleg: tribar – ezzel utalva a 3 vízszintes csíkra.
  • Az ikon használata azért terjedt el, hogy helyet spóroljanak a kisebb  felbontásokon amúgy is szűk hely miatt. A TechCrunch „szegényes design-megjelenésnek” titulálta a hamburger menüt.

Ja és a lényeg, ami válasz a bevezetőben feltett kérdésre:
Az ikont eredetileg Norm Cox tervezte a Xerox Star felhasználói felületére, amelyet 1981-ben vezettek be. Ezt vették át 2009-ben a mobilalkalmazások számára rendelkezésre álló korlátozott képernyőterület miatt a fejlesztők.

Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hamburger_button

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!