Elhunyt Steve Jobs (1955-2011)

„Steve sikerének legnagyobb bizonyítéka talán az, hogy a hírről rengetegen egy olyan eszközről értesültek, amit ő talált fel.” – emlékezett meg Barack Obama a világ legértékesebb nyilvánosan működő részvénytársaságának elnökének halálhíre kapcsán.

Steve Jobs (†56) tegnap, rokonai körében eltávozott közülünk! Az Apple alapítója, vezetője, korábbi vezérigazgatója, jelenlegi elnöke már 2004 óta küzdött a hasnyálmirigyrák egy igen ritka fajtájával. Bár egy korábbi műtét után úgy tűnt, legyőzte az alig 5%-os túlélési eséllyel „kecsegtető” betegséget, sajnos mégis a gyilkos kór nyert. 2009 áprilisában még egy májátültetésen is átesett, amire a betegsége szövődménye miatt volt szükség.

Steve Jobs az Apple-t 1976-ban alapította, két társával, Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen. Első számítógépük az Apple I-es volt, amit az akkor csillagászati összegnek számító 666 dollárért árultak. Miután egy komoly befektetőre találtak, kiadták az Apple II-est, amely már mindenki számára elérhető, megfizethető áru személyi számítógép.

Steve Jobs a munkájában a maximalizmusra törekedett, ami érthető is, különben az Apple nem lenne egy olyan vállalat, amelynek július végén több pénze volt, mint az USA-nak. A cég könyveléséből kiderült, hogy a számítástechnikai óriás 76,4 milliárd dollár készpénzzel rendelkezett, míg az Amerikai Egyesült Államok szövetségi kormánya „csak” 73,7 milliárd dollárral.

Steve Jobs, anno

A munkamódszerei miatt (nem ritkán 12-24 órás műszakokat várt el a beosztottaitól) nem volt túl népszerű a saját cégénél, ami oda vezetett, hogy el kellett hagynia a vállalatot, és saját céget alapított NeXT néven, amelyet aztán 1996-ban felvásárolt az Apple, így 1997-ben Steve Jobs 12 év után újra a vállalat élére került. A cég a távolléte során a csőd szélére került, ugyanis a minőség helyett elment a nem megfelelően kidolgozott, tömegtermékek gyártásának irányába. A NeXT operációs rendszere lett a későbbi Machintosok OS-e. Steve Jobs azonban nem változtatott a stílusán, így visszatérése után rengeteg dolgot megváltoztatott a cégen belül: projecteket szüntetett meg, embereket rúgott ki, újakat vett fel helyettük. A drákói szigorral operáló főnök visszatérésének két következménye lett: az alkalmazottak elégedetlenek voltak, ám a cég újra szárnyalni kezdett!

2001-ben megjelent a Mac OS X, majd 2007-ben az iPhone és 2010-ben az iPad. Ez utóbbi kettő termék megjelenésben közös, hogy egy halott piacot rázott fel olyan módon, hogy az hirtelen a legjövedelmezőbb és legmenőbb üzletág lett az informatikában. Így lehetséges, hogy 2011. augusztus 10. óta piaci értéke alapján az Apple a világ legértékesebb vállalata.

2008-ban a Bloomberg véletlenül lehozott egy cikket Steve Jobs haláláról, aki akkor így kommentálta az esetet: „a halálomról szóló hírek erősen túlzók”. Sajnos nem esetében nem volt igaz a babona, amely szerint, ha valakinek a halálhírét keltik, az sokáig fog élni.

Steve Jobs 2011. augusztusának végén mondott le posztjáról, és adta át a stafétabotot Tim Cook-nak, aki így írt az Apple dolgozóknak: „Nagyon rossz hírt kell tudatnom veletek. Steve ma távozott közülünk. Nincsenek szavak, amikkel ki lehetne fejezni a halála miatt érzett szomorúságot és a hálát a lehetőségért, hogy vele dolgozhattam.”

A fentiekből következik a kérdés, hogy vajon 4-5 éve múlva, amikor kifut az összes olyan termék, amelynek kitalálásában (komoly) része volt Steve Jobs-nak, vajon nem ismétlődik-e meg az 1985 és 1997 közötti 12 év, amely során az Apple a csőd szélére sodródott a technológiai zseni nélkül?

Bill Gates:Mély szomorúsággal vettem tudomásul Steve Jobs halálhírét. Harminc éve találkoztunk először, életünk több mint felében kollégák, versenytársak és barátok voltunk. A világ ritkán találkozik olyan nagy hatású emberrel, mint Steve Jobs, akinek munkáját még sok generáció érzi majd. Mérhetetlenül hiányozni fog.”

Az Apple közleménye Steve Jobs halálhíréről: „Az Apple elvesztette látnokát, kreatív zsenijét, a világ pedig elvesztett egy fantasztikus embert. Akik elég szerencsések voltak ahhoz, hogy ismerhették őt és vele dolgozhattak, egy kedves barátot és egy inspiráló mentort vesztettek el. Steve egy olyan vállalatot hagyott maga mögött, amit csak ő tudott felépíteni, szelleme örökké meg fogja határozni az Apple-t.”

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!