A világ egymillió leglátogatottabb weboldala – Alexa Rank

Mennyire értékes a weboldala az Alexa szerint? Avagy a Google PageRank nem minden – Alexa top 1 000 000 weboldal

A Google Pagerank mellett van egy másik weblap érték mutató. Ez az Alexa Rank. Ez nem csak egy olyan szám, mint a PageRank, amelynek nem biztos, hogy reális az értéke, hanem egy olyan eszköz, aminek segítségével a weboldalak között sorrend állítható fel, a weboldalak látogatottsága alapján.

Az Alexa Internet, Inc. az amazon.com cégcsoport egy kaliforniai székhelyű tagja, legfőképp az internetes oldalak forgalmának megbecsülését és rangsorolását tartalmazó weblapjáról ismert.

A cég ingyenes böngésző kiegészítőt tett közzé, ami segítette a felhasználókat abban, hogy milyen weblapokat nézzenek meg „legközelebb”, az egyes lapok forgalmának (népszerűségének) besorolása alapján; a meglátogatott lapokról pedig háttérinformációkat adott (tulajdonos, weblapok száma, hányan hivatkoznak rá és milyen gyakran frissítik).

A statisztika megbízhatósága

Az Alexa weblap besorolási módszere a felinstallált kiegészítők által adott adatokon alapul. Alexa rank az alexa toolbar alapján megy. A toolbar nézi, hogy milyen oldalakat látogatsz meg és elküldi a központnak (anonim). Ez alapján állítanak fel egy rangsort. Lehet azt mondod, hogy nem mindenki használ alexa toolbart, de ha csak 5-10% a usereknek használja, már lehet következtetni a teljes mintára. Ez alapján működik. Ha feltételezzük, hogy a kiegészítők használata, valamint az azokat használók jellemzői egyenletes statisztikai eloszlásúak, akkor a mérések hitelesek. Azonban ezt semmi nem támasztja alá: a kiegészítők csak bizonyos böngészőkhöz érhetőek el, és az azt telepítők köre sem egyenletes. Nagyon sok vélemény emiatt az „alexa ranking” eredményeit csak nagy hibahatárú becslésnek tekinti.

2008. április 16-án a sorrend gyökeresen megváltozott, mivel az Alexa bevezette az új rendezési módszerét, ami állításuk szerint jelentősen több adatforrásból dolgozik. Azonban ezen adatok statisztikai egyenletessége sem ismert.

Az eredmények eddig nem voltak nyilvánosak, csak a lista 100-as toplistája. A teljes lista elérése több ezer dollárba került. Most elérhetővé vált egy lista, amely az Alexa szerinti 1 000 000 leglátogatottabb weboldalt tartalmazza.

A lista innen tölthető le: http://s3.amazonaws.com/alexa-static/top-1m.csv.zip Kitömörítés után ajánlom a Total Commander F3 (Nézőke)funkcióját a megnyitáshoz, ugyanis sem az Excel, sem az Open Office táblázatkezelője nem képes megnyitni egymillió sort.

A cikk egyes részeinek a forrása a http://hu.wikipedia.org/wiki/Alexa_Internet oldal.

Önnek mennyi weboldala szerepel a világ 1 000 000 leglátogatottabb oldala között?

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!