Nincs adatvédelmi tájékoztató mintád?

Sokszor kapom meg ezt a kérdést az ügyfelektől, érdeklődőktől. Elmondom mi a baj ezzel a felvetéssel. Tegyünk rendbe pár felvetődő kérdést ezzel kapcsolatban.

Webfejlesztő ≠ jogász!

Akkor sem, ha „kéznél van”, amikor felmerül az adatvédelmi tájékoztató iránti igény!

Az első és legfontosabb dolog, hogy egy webfejlesztő nem jogi végzettségű szakember. Az más kérdés, hogy én minden szerződésemet és az adatvédelmi tájékoztatómat is magamnak írtam (amelyeket azóta sok ügyvéd látott, és nem kifogásolt), és ebből kifolyólag ténylegesen az utolsó betűig elolvastam az általános adatvédelmi rendeletet, de ez még nem jogosít fel arra engem, hogy jogi tanácsadást nyújtsak, szerződés és/vagy adatvédelmi tájékoztató mintát adjak egy ügyfelemnek.

Tegyen fel egy kérdést magának, aki a webfejlesztőjétől kér adatvédelmi tájékoztató mintát:
Valóban ennyire nem számít egy esetleges hiba miatt bírság, hogy letudná ennek a dokumentumnak a meglétét egy olyan személy sablonjával, aki teljesen más iparágban tevékenykedik? A burkolójával is végeztetne vakbélműtétet magán? Én nem merném „bevállalni”, bárhogy is rakja a csempét. Tudja: cipőt a cipőboltból kell vásárolni!

Értem én, hogy úgy tűnik, hogy egy burkolónak sokkal kevesebb köze van a vakbélhez, mint nekem az adatvédelmi tájékoztatóhoz, de ugyanakkor mégsem így van. Webfejlesztői szemszögből az adatvédelmi tájékoztató max. egy tartalomfeltöltési feladat lehet, de semmiképpen nem jogi kívánalmaknak megfelelő, anyagi felelősségvállalást is magában hordozó dokumentumszerkesztés.

Természetesen a weboldalon használt cookie-k összegyűjtésében, és a weboldalon történő adatkezelés meghatározásában tudok segíteni, mivel ez a technikai része egy ilyen tájékoztatónak. De ez egy minimális része az adatvédelmi tájékoztatónak.

De akkor tudok mintát adni?

Nem. Ha akarnék, biztosan találnék az interneten számtalan mintát (ha jól emlékszem, anno a hivatal is rakott fel ilyet), és akkor azt megosztva elégedettebbek lennének azok, akik mintát kérnek tőlem? Nem, mert én úgy érezném, hogy átverem őket. Sokkal jobban járnak a megrendelőim, ha tisztában vannak azzal, hogy bár lehetne mintám, hasznosabb nekik, ha nem adok nekik ilyet. Az ő érdekükben! Elmondom, hogy mi a bajom egy ilyen mintával.

  • Nem biztos, hogy a hatályos jogszabályoknak maradéktalanul megfelel.
  • Nem a mi vállalkozásunkra van szabva. A legjobb példa az erre, amikor egy általános iskola (!!) lopta el az én adatvédelmi tájékoztatómat, és még azt is „bennefelejtették”, hogyha a WordPress videók weboldalamon belép, akkor milyen adatokat, meddig kezelek… És akkor számtalan eset van, ami vállalkozásonként, weboldalanként, adatkezelési esetenként változó.
  • Nem vállal érte felelősséget, garanciát, bírságolás esetén anyagi helytállást a készítője.
  • Nem frissül amikor a jogszabály és/vagy weboldal és/vagy adatkezelési mód változik.

Szóval: adatvédelmi tájékoztató elkészítésével egy ügyvédet, szakjogászt keressen meg, és soha ne a webfejlesztőjét! És csak olyan szerződést írjon alá, ahol a jogi dokumentum készítője x ideig anyagi felelősséget vállal bírságolás esetén, illetve azon túl is, amennyiben y időnként fizet az aktualizálásért. Ez nyújt tökéletes védelmet egy vállalkozás adatvédelmi tájékoztatójánál.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!