1 hír, és 2 gyorstipp a TrueCrypt-hez

A hír:
Többször írtam már a TrueCrypt programról, mint a fájlok titkosítására használható eszközről. Mivel a program fejlesztését pár éve nagyon hirtelen szüntették meg, felmerült a hír, hogy a program használata nem biztonságos, és esetleg a fejlesztők tettek bele egy ún. „backdoor” funkciót, amellyel ki lehet nyitni egy titkosított tárolót a hozzáférési kulcs ismerete nélkül. A programot tavaly neves biztonsági szakemberek auditálták, és azt állapították meg, hogy nincs ilyen a programban, azaz továbbra is biztonságos.

Frissítés, 2016. november:
Német szakemberek egy alapos biztonsági elemzést követően nem ajánlják a TrueCrypt használatát.

TIPP 1. – Automatikus időbélyeg változtatás
A TrueCrypt biztonsági beállításaihoz tartozik az a funkció, hogy a titkosított tárolók módosításának dátuma (timestamp) nem változik, ha módosítunk a tároló tartalmán. Ha azt szeretnénk, hogy az időbélyeg módosuljon módosításkor (ez pl. felhő alapú szolgáltatásba való automatikus szinkronizáláskor jön jól, hogy érezze a szinkronizáló szoftver a változtatást), a „Settings” menü alatt a „Preferences” almenüben ki kell venni a pipát a „Preserve modification timestamp of file containers” menü elöl:

truecrypt-1

TIPP 2.: Egyszerre több titkosított tároló megnyitása a kedvencek funkcióval
Amikor meg van nyitva egy titkosított tároló, lehetőség van annak az ún. „kedvencekhez” adásához, a titkosított tárolón való jobb egérgomb megnyomása után, az alábbi lehetőség megnyomásával:

truecrypt-2

Ha ezt több titkosított tárolóval is megcsináljuk, akkor több kedvencünk is lesz. Ez azért nagyon jó, mert a „Favorites” menü alatt a „Mount Favorite Volumes” menüvel egyszerre tudjuk megnyitni az összes kedvencet, anélkül, hogy a gépünkön egyesével meg kellene keresni őket. Sőt, ha ugyanazt a jelszót használjuk a kedvencekben tárolt titkosított tárolókhoz, akkor egy jelszó-beírással meg lehet nyitni az összes tárolót.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!