Egy SEO kísérlet eredménye

Mint bizonyára olvasták, nemrégiben 2 cikket is publikáltam a Megasztár 4 kapcsán. Ez egy keresőoptimalizálás kísérlet volt, a Google indexelési sebességét, és találati rangsor kialakítását mértem vele, valamint azt, hogy egy ilyen felkapott téma milyen extra forgalmat tud generálni a blogomra. Nem volt célom, és nem is várhattam ettől a kísérlettől, hogy releváns forgalmat kapjak az oldalamra.

A két cikk szöges ellentéte egymásnak, az egyik arról “tájékoztat”, hogy Király Viktor, a másik pedig, hogy Fekete Dávid nyerte a Megasztár 4-et. Mind a két cikk csütörtök délelőtt 9:34-kor lett publikálva.

Miért végeztem a kísérletet?

Nyilván sokan követik figyelemmel a Megasztár 4 döntőjét. Igen, ők ketten jutottak be a TV2 által szervezett műsor fináléjába.

Kipattant a fejemből egy ötlet. Kíváncsi vagyok, hogyha én írok meg először egy sztorit, és az én írásom kerül be először a keresőbe, milyen lesz az átkattintási arány a Google-ből.

Ön szerint meg fog ugrani látványosan a holnapi bejegyzésem olvasottsága a többihez képest, vagy nem lesz észrevehető változás?

A két cikk így nézett ki:

A Fekete Dávidos:

És a Király Viktoros:

Az indexelési sebesség

Fekete Dávidos cikk: 9:53-kor került a Google indexébe

Király Viktoros cikk: 10:07-kor került a Google indexébe

Szeretne ilyen gyors indexelési sebességet? Keressen meg e-mailben, a cikk alján vannak az elérhetőségeim.

A rangsor kialakítása

Ha jól láttam, akkor az 5-ös PageRank érékű premierfilm.hu oldal cikkje volt az első amit indexelt a Google a Megasztár győzteséről szóló cikkek közül.

A látogatottság növekedése

  • A keresőkből érkező forgalom a hétvége folyamán a szokásosnál 39,3-al nőtt.
  • A Megasztár döntőjének napja és a rá következő napok voltak a kiugróak látogatások szempontjából. Ezen a hétvégén elképesztő növekedést ért el az oldalam:
  • A látogatások száma 159 %-al nőtt.
  • Az oldalmegtekintések száma 79 %-al nőtt. (Ebből az látszik, hogy nem a célközönség jött az oldalra, mert a látogatások számával nem nőtt arányosan az oldalmegtekintések száma.)
  • Az előzőeket témasztja alá a következő tény is: A megtekintett oldal/látogatás arány is csökkent, méghozzá 30,9 %-al.
  • Ugyanígy nőtt a visszafordulások aránya, és csökkent az oldalon töltött idő.
  • Viszont nőtt az új látogatások aránya, 36,2 %-al.

Kulcsszavak

A legtöbben a “megasztár 4 nyertese” kifejezésre érkeztek a keresőkből az oldalra. A két nap alatti összes kulcsszó 68 %-a tartalmazza a “mega” karaktersorozatot. Elgondolkodtató.

Hisz Ön ezek után a Google találati listájának? Ha ennyire manipulálható, mennyi hamis információt kaphatunk belőle? Nem árt fenntartásokkal kezelni a találati listát és relevanciáját, mert látható, hogy mennyire befolyásolható.

Pár képernyőkép a kísérletről:

Ki nyert a megasztrában kifejezésre a cikk indexelése után, és most: (érdemes megnézni, hogy mennyi új találat született 8 nap alatt)

És:

Az indexelés után a Megasztár 4 nyertese kifejezésre:

Mi a véleménye a kísérletről? Kérem írja meg a hozzászólások között!

Hamarosan írok egy összehasonlítást a böngészőkről. Melyiket érdemes használni? Ki fog derülni.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!