Mi az a PHP? Miért szükséges néha a PHP verzióváltás?

A PHP egy programozási nyelv, amellyel dinamikus weboldalakat (pl.: WordPress) lehet készíteni. A PHP-ban írt weboldalak a HTML-t csak kimenetként használják. A PHP verzióváltás időnként pedig elkerülhetetlen.

Mi a PHP weboldalak előnye?

Korábban (~15 éve) inkább a HTML weboldalak voltak elterjedtek, amelyeken sokkal kevesebb funkció volt elérhető, mint egy PHP weboldalon.

A Wikipedia vonatkozó szócikke szerint: „A hagyományos HTML lapokkal ellentétben a kiszolgáló a PHP-kódot nem küldi el az ügyfélnek, hanem a kiszolgáló oldalán a PHP-értelmező motor dolgozza fel azt. A programokban lévő HTML elemek érintetlenül maradnak, de a PHP kódok lefutnak. A kódok végezhetnek adatbázis-lekérdezéseket, létrehozhatnak képeket, fájlokat olvashatnak és írhatnak, kapcsolatot létesíthetnek távoli kiszolgálókkal. A PHP-kódok kimenete a megadott HTML elemekkel együtt kerül az ügyfélhez.”

Magyarul mondva, a dinamikus weboldalak megnyitása (pl.: valami.hu begépelése, vagy Google-ből való megnyitás) esetén a PHP programkód lefut, és a böngésző által gyorsan feldolgozható (HTML) verziót jelenít meg a felhasználóknak.

A szerveren használt PHP verziókról

A tárhelyszolgáltatók a szerverükön legalább egy, de inkább több fajta PHP verziót telepítenek, hogy a dinamikus weboldalak sok verzióját ki tudják szolgálni. A felhasználók ezek közül ki tudják választani, hogy az általük üzemeltetett weboldalhoz melyik a legalkalmasabb. Van aki WordPress-t vagy más tartalomkezelőt telepít, van aki egyedileg programozott weboldalt hoz létret.

Az egyszerű blogokat és a komplex weboldalakat úgy a legegyszerűbb egy időben egy szerveren futtattni, hogy a tárhelyszolgáltató több PHP verzió közül engedi választani a felhasználókat.

A PHP fejlesztői rendszeresen kiadnak új verziókat (ahogy a Microsoft is a Windows-ból), amelyeket a szerverre lehet telepíteni, és a weboldal tulajdonosok ki tudják választani, és azon tudják futtattni a weboldalaikat.

Miért nem egyszerű PHP verziót váltani?

Maga a PHP verzióváltás a legtöbb szerveren pár kattintás. Pl. cPanel tárhelyen van külön menü, ahol vagy domainenként, vagy a tárhelyünkön központilag lehet PHP verziót váltani (a szükséges modulok ki/be kapcsolgatása is itt oldható meg).

Nem is ezzel van a gond, hanem azzal, hogy a régi PHP verzióhoz megírt weboldalak (WordPress-ben: kinézetek), funkciók (WordPress-ben: bővítmények), kiegészítők egy része nem lesz kompatibilis a megírásakor aktuálisnál újabb PHP verzióval, így elszállhat az egész oldal, vagy éppen hibaüzenetek jelennek meg a felhasználóknak, vagy „csak” 1-1 funkció elromlik.

WordPress weboldalak esetén általában az a kisebb baj, ha valemelyik nélkülözhető bővítmény dob csak hibát a váltás után. Ezt törölve akár egyből működhet a weboldal.

A nagyobb problémát az jelenti, ha a használt kinézet (téma, megjelenés) nem kompatibilis az új PHP verzióval. Ilyenkor ha szerencsénk van, akkor a kinézet fejlesztői adtak ki újabb verziót, ami ezt a problémát megoldja. Ha nem, akkor sajnos a kinézet cseréje marad.

Mit lehet tenni a zökkenőmentes PHP verzióváltásért?

Többek között:

  • Előzetesen meg lehet vizsgálni egy erre szolgáló bővítménnyel és/vagy a bővítmények/kinézet fejlesztői dokumentációiban, hogy várhatóan mivel lesz gond a váltáskor.
  • cPanel esetén sima verzióváltás/visszaváltással kipróbálható a váltás. VPS esetén ez nem minden esetben kivitelezhető, mert ott sokszor csak egy PHP verzió megléte fér bele az alap üzemeltetési költségbe.
  • Komplexebb WordPress rendszereknél egy teszt környezetet kell létrehozni, és ott kell a PHP verzióváltást megcsinálni, majd az esetleges kompatibilitási problémákat orvosolni. Ha minden megoldódott, akkor át lehet tenni az éles oldalt az új szerverkörnyezetbe. Vagy lehet aktiválni a tesztkörnyezetben létrehozott, az új verzión is hibátlanul működő weboldalt.

Miért szükséges néha a PHP verzióváltás?

Ahogy a Windowsnál, vagy a WordPress-nél is, megvan az PHP-nál is, hogy melyik régi verziót meddig támogatják a fejlesztők. Azaz egy adott pont után már nem jönnek új frissítések (biztonságiak sem!) a régi verziókhoz, ezáltal egy biztonsági rés nyilvánosságra kerülése után a weboldalak támadhatóvá válhatnak. Amit sem a jó hírnevünk védelme, sem a GDPR szigorú szabályai miatt nem érdemes megkockáztatni.

A fentieken túlmenően a PHP verzióváltás pozitív hozadéka a weboldalak általános gyorsulása.

Mennyi idő a PHP verzióváltás?

WordPress weboldalak esetén a használt bővítmények számától, minőségétől, frissítettségétől (és frissíthetőségétől) kezdve a kinézeten át a szerveren adott lehetőségig bezárólag több dolog függvénye. A legjobb esetben 5-10 perc a PHP verzióváltás, de ez a legritkább eset. Ha már legalább 2-3 éve készült a weboldal, vagy el volt hanyagolva, és soha nem volt frissítve, netalántán a használt kinézetet is le kell cserélni, akkor akár 5-20 munkaóra is lehet. A teljesség kedvéért megjegyzem, hogy maga a váltás ebben az esetben is pár perc, csak a kompatibilitási problémák megoldása nem 1-2 kattintás sajnos.

Ha régi PHP verziót használok, mennyi ideig nem kell váltanom?

Idővel mindenkit utolér az, hogy nem kerülheti meg a PHP verzióváltást, hiszen a webes technológia folyamatosan változik.

Érdemes ütemezetten, tervezetten megcsinálni a váltást, mert kevés rosszabb dolog van annál, amikor a tárhelyszolgáltató eldönti (jogosan egyébként), hogy adott jövőbeli dátumtól kizárólag X PHP verzió lesz a minimum a szerveren. Ha idáig kivár a feladattal, akkor jöhet a kapkodás.

Ennél már csak az rosszabb, amikor a tárhelyszolgáltató csak 1 levelet küld a jövőbeli korlátozásról, majd rá pár hónapra felhív az ügyfél, hogy nem elérhető a weboldala. Volt már erre is példa sajnos, és akkor nagyon gyorsan kellett jó megoldást prezentálnom az ügyfél felé. És ha pl. éppen nyaraltam volna, akkor sajnos nem tudtam volna gyorsan segíteni, akkor állt volna a weboldal, amíg vissza nem térek. A nem tervezett leállást előrelátással meg lehet előzni!

Szerencsére a példában szereplő oldalnál nem így volt, nagyon gyorsan meg tudtam oldani a váltást, nagy gond nem volt az oldallal.

A PHP verziók támogatottsága és a WordPress rendszerkövetelménye

A PHP verziók támogatottsága ezen a linken tekinthető meg, de idemásolom a cikk írásakor fellelhető állapotot:

A PHP verziók támogatottsága, 2023.01.30.
A PHP verziók támogatottsága, 2023.01.30.

A fentiekből látható, hogy a cikk írásakor:

  • A 7.4-es, és régebbi verziókhoz már semmilyen támogatás nincs.
  • A 8.0-ás PHP verzióhoz már csak biztonsági frissítések jönnek ki, egészen 2023. végéig.
  • A 8.1 és 8.2-es verziókhoz van hosszú távú támogatás.

FONTOS!

Ha nem 8.1 vagy 8.2-es verzión fut a weboldala, akkor érdemes mielőbb váltani. 2023-ban még a 8.0-ra váltás is elegendő lehet, igaz ekkor 1 éven belül ismét foglalkozni kell akkor a PHP váltás kérdéskörével.

WordPress rendszerkövetelmények

A WordPress weboldalak rendszerkövetelményei itt érhetőek el. E szerint: PHP 7.4-es verzió kell a legújabb (a cikk írásakor: 6.1-es ág) WordPress frissítéshez, és 5.7-es MySQL verzió.

Hogyan deríthető ki, hogy milyen PHP verziót használ egy weboldal?

WordPress weboldal esetén az Eszközök => Webhely Egészség aloldalon lehet megnézni a weboldal mögötti PHP verziót.

Ha nem használ legalább 8.1-es verziót (lásd feljebb), váltani kell.

Segíthetek a weboldal PHP váltásában?

Keressen meg bátran! Vegye fel velem a kapcsolatot, vagy üzenjen az alábbi űrlapon (Egyéb kategória).

    Küldjön e-mailt az alábbi űrlap segítségével! Kérem adja meg az adatait az ajánlatkéréshez.

    Szolgáltatás kiválasztása:

    A munka/feladat leírása, egyéb üzenet:

    Ellenőrző kérdés: (robot kitöltések ellen)

    Adatkezelési hozzájárulás (kötelező):
    Az űrlap elküldésével hozzájárulok az adataim kezeléséhez.

    Adatvédelmi tájékoztató

    Ha probléma adódna az űrlap elküldésekor, kérem hívjon a +36 70 623 8822-es számon vagy írjon az info@szucsadam.hu címre. Köszönöm!

    Cikkértesítő

    Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

    Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

    Szólj hozzá!