Merevlemez élettartam-vizsgálat

Akinek érzékeny/fontos adatok vannak a gépén, az tudja, hogy milyen fontos azok védelme, illetve milyen kellemetlen lenne azokat elveszíteni. Ugye arról már írtam itt is, és itt is, valamint itt is, hogy milyen fontos a biztonságos és titkosított biztonsági mentés, ám ez a cikk most arról szól, hogyan lehet megelőzni – vagy minimalizálni a kockázatot – a számítógép merevlemezének (ami az adatait tárolja) hibájából bekövetkező adatvesztést.

A merevlemez vizsgálatához van egy HD Sentinel nevű program, amelynek a fő funkciója a merevlemez állapotának vizsgálata, és az ún. bad sectorok számának megállapítása.

A programról részletesebben:

hd-sentinel

A részletes leírás forrása:
https://www.hdsentinel.hu/hard_disk_sentinel_professional.php

Letöltés
https://www.hdsentinel.hu/download.php (30 napos próbaverzió)

Letöltés és telepítés után el kell indítani, és egyből látjuk a merevlemez aktuális állapotát (kattintásra nagyobb lesz):

hd-sentinel2

A képen egy rossz merevlemez  adatai láthatók, amelynek már “nem sok van hátra”, ezért érdemes a cseréjét mielőbb elvégezni (ezzel párhuzamosan rendszeres adatmentést végezni), ha szeretnénk elkerül az adatvesztést. Ahogy látjuk, megmutatja a program a merevlemez méretét, hőmérsékletét, várható élettartamát, teljesítményét, az összes eddigi működési idejét, rendszerindítások számát, és még számtalan hasznos információt, amelyeket a többi menüpont alatt lehet elérni.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

“Merevlemez élettartam-vizsgálat” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!