A böngészőpiac átalakulása 2007 óta

Számtalanszor látok különféle statisztikákat, amelyek a böngészők piacát mutatják be. Ezekkel általában egy gond van: hogy globális szinten mutatják ezek piaci részesedését. Mivel a legtöbb olvasóm a magyar piacon próbál érvényesülni, csináltam egy saját statisztikát, amelynek az alapját az olcsoweboldal.hu domain látogatottsági adatai szolgáltatják. Megnéztem az utóbbi egy hónap adatait, és ezt összehasonlítottam az előző évek azonos időszakainak adataival.

Nézzük hát, évről-évre milyen arányban böngésztek az egyes böngészőkről a látogatóim?

Minden oszlopban található egy piros és zöld mező. Ezek azt jelölik, hogy az adott böngészőnek melyik volt a legjobb és legrosszabb éve.

Igazából a számok magukért beszélnek, de azért néhány érdekesség:

  • A 2008. decemberében megjelent (a blog történetének 2. cikke pont erről szólt) Google Chrome 4 év alatt abszolút az élre tört, és ott is maradt.
  • Az Internet Explorer bukása is remekül látszik a számokon, valamint az is, hogy a Mozilla Firefox hogy küzdött a pozíciója megtartásáért. Míg 2009-re 21%-ot veszített az Internet Explorer, addig a Chrome nyert 7-et, és a Firefox is 2,3-at. Sőt, ekkor volt a legerősebb a többi böngésző (pl.: Opera) is, ezek az egész piac 14%-át tudhatták magukénak. 2008 és 2011 között a Chrome szerzett 30,5% részesedést, míg a Firefox csak 1,4%-ot bukott, szemben az Internet Explorer 33%-ával.
  • Érdekes, hogy amíg nem volt Google Chrome, addig volt a legszűkebb a böngészők mezőnye. 2007-ben csupán 2,58%-nyi piacon osztoztak az egyéb böngészők.
  • 6 év alatt a Chrome nyert 54,51%-ot, az Internet Explorer veszített 55,13%-ot. Mondhatni “helyet cseréltek”.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!