Ki nézett meg Facebookon? Ki nézte meg az adatlapomat?

Bizonyára néhány olvasómban felmerült már a kérdés, milyen jó lenne tudni, “ki nézi az adatlapomat Facebookon”? A privát facebook profilomban sajnos több ismerősnél látom, hogy használta a sok-sok hasonló nevű alkalmazás egyikét.

Összefoglalva:
Egy alkalmazás sem tudja megmondani. Aki azt ígéri megmondja, hazudik.

Ezért született ez a poszt, hogy helyretegyem, mit is kockáztatunk ezen (és bármilyen más alkalmazás) használatával.

Kicsit az alkalmazások hátteréről, biztosan tudja, mit kockáztat egy-egy alkalmazás használatával?!
Ugyan vannak olyan alkalmazások, amelyek azt ígérik, megmutatják kik nézik/nézték a legtöbbször/legutoljára/éppen most a Facebook profilunkat, ám nem szabad bedőlni ezeknek. Elmondom hogyan működnek ezek “megmondó” oldalak: Ezen Facebook alkalmazások használata előtt elfogadjuk, hogy a hozzáférhet minden információhoz rólunk: ismerőseink listájához, adatainkhoz, rosszabb esetben még az üzenőfalunkra való posztolást is megengedjük neki. Cserébe egy véletlengenerátorral az ismerőseink közül kiválaszt párat, és kiadja eredménynek, ezzel azt sugallva, hogy tényleg hozzáférnek a Facebook adatbázisához. De a kulcs éppen az előző mondatban rejlik: külső fejlesztők által készített alkalmazás nem fér hozzá a Facebook belső adataihoz!

A különféle egyéb alkalmazások, mint pl. a népszerű “mi a ‘sokmindent ide helyettesíthetek’ neved”, valamint a “milyen autó/híres ember/sportoló/akármi/stb” illik hozzád is a következő metódussal működ(het)nek: Begyűjtenek minden elérhető adatot a használó személyről, illetve posztolhatnak a nevében az üzenőfalára képet, linket, stb.

Tehát óvatosan egy-egy alkalmazás használatával, mert egy-egy rossz kézbe kikerült e-mail cím is elegendő, hogy soha többet ne szabadulhasson meg az alkalmazás készítő spamjeitől. Vagy rosszabb esetben annak a spamjétől, akihez kikerül az alkalmazás által begyűjtött több ezres, vagy több tízezres/százezres e-mail cím lista. Valamint azt se felejtsük el, hogy nekünk milyen jó érzés kihámozni a sok-sok alkalmazás által generált “adathulladék” közül az értelmes Facebook tartalmakat.

Egyetért, vitatkozik? Szóljon hozzá lejjebb!

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

“Ki nézett meg Facebookon? Ki nézte meg az adatlapomat?” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Kedves Szücs Ádám.Valami uton -módon biztos hogy van valami,mert az én exem uj barátnője.tudja hogy én néztem az adatlapját!Ez akkor hogy lehet?Üdvözlettel:Csilla

 2. Kedves Csilla!

  Tényleg nincs ilyen opció.

  Lehetőségek:
  1) Blöffölt, bejött. Melyik volt barátnő ne nézné meg az exe adatlapját? 😉
  2) Valakinek elmondta, aki neki továbbadta.
  3) Egyéb. 🙂

  Elnézést a kicsit komolytalan válaszért, de talán a témára való tekintettel elfogadható.

  További szép napot!

  Szűcs Ádám

 3. Hello az adatlapomra nemtudok fellépni s az ismerőseim híreitse tudom elolvasni!!tudsz segíteni,már próbáltam mindent!!!

 4. Kedves Ádám!

  Nekem volva egy elképzelésem a működésre. Úgy gondolom, hogy ezek az alkalmazások nem a mi látogatóinkat, hanem a mi látogatásainkat figyeli, és saját adatbázist épit. Ebből az adatbázisból pontosan tudja majd dobni azokat a látogatókat (dátummal, időponttal), akiknél szintén telepitve van az alkalmazás. Mellé tesz még pár random látogatót és kész is a működőképesnek látszó blöff. Egy ismerősi körben kellő számú felhasználó esetén elég pontosan tud működni. Aki viszont nem telepiti, arról is nem tudja a rendszer, hogy kiket nézett meg, igy valós látogatóként sem tudja megjeleniteni senkinél.

 5. Kedves Ádám! Én egy chrome bővítményről olvastam és telepítettem erre a célra, a “Facebook profile view notification 1.1.7” nevűt, 1 db 2 hónappal ezelőtti látogatót mutatott, mást semmit. Valós adatot mutathat? Köszönöm, B.

Szólj hozzá!