Vége a 2 hetes .hu várólistának!

Végre ezt is elértük!

Részlet az Internet Szolgáltatók Tanácsának weboldaláról (nic.hu):

2011. június 1-től módosul a .hu Domainregisztrációs Szabályzat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért felelős Államtitkársága Nyitrai Zsolt államtitkár vezetésével egyeztetéseket kezdeményezett a .hu legfelső szintű domain alatti regisztráció felügyeletét ellátó Internet Szolgáltatók Tanácsával annak érdekében, hogy a magyar domain-regisztráció két hetes átfutási ideje radikálisan rövidüljön le.

2011. június 1-től nem kell előzetesen 14 napig várakozni az igényeknek, hogy nem nyújt-e valaki be panaszt az igényléssel szemben. A szabályos igények 1-2 munkanapon belül bejegyzett feltételes használatba kerülnek, azaz műszakilag már használhatók lesznek, de jogilag még nem kerülnek delegálásra. A megváltoztatott rendszer az esetleges jogsértő igények kiszűrését továbbra is biztosítja azzal, hogy a korábbi előzetes várólista helyett az igényelt domain feltételes használatba adását követő 8 napon belül az igényléssel szemben panasszal lehet élni. A 8 nap alatt az igények nyilvános listán kihirdetésre kerülnek, így bárki ellenőrizheti a tervezett delegálásokat. Ha 8 nap alatt panasz jelzésére nem kerül sor, akkor a domain automatikusan delegálásra kerül és ezt követően már csak a Regisztrációs Döntnök előtt, vagy bírói úton lehet vitatni.

Röviden összefoglalva: ez azt jelenti, hogy aki a mai naptól kezdődően ad le domain regisztrációs kérelmet, annak már nem kell 14 napot várnia. 1-2 nap után már használatba vehet, és ha 8 napon belül senki nem él panasszal a regisztrációt illetően, akkor automatikusan delegálásra kerül a kérelmező részére.

Azt azonban fontos tudni, hogy aki a tegnapi napot bezáróan adta le a kérelmét, és még nem delegálódott a domina neve, arra még a régi szabályok vonatkoznak, azaz végig kell várnia a 14 napot!

Ezen kívül jó tudni – bár haszna nincs – hogy mától a prioritási igények is megszűnnek, azaz nem élvez előnyt az a cég vagy vállalkozás amely a saját nevét szeretné bejegyeztetni, hiszen már amúgy is 1-2 nap a domain használatba vételének ideje.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!