Konkurencia születik…

A magyar domain regisztrációs szabályok kimondják, hogy A benyújtott nem prioritásos igényeket a Nyilvántartó azok teljesítése előtt a web szerveren a nyilvántartásba vétel időpontjának feltüntetése mellett, a nyilvántartásba vételtől számított 14. nap végéig nyilvánosan meghirdetve tartja. ” Magyarán szólva ha be szeretne valaki regisztrálni egy .hu végződésű domain nevet, akkor arra 14 napot [minimum] várnia kell, mely idő alatt az általa regisztálni kívánt domain név felkerül egy listára.

Minden rosszaban van valami jó, szokták mondani. Ez a lista teljesen nyilvános, és legálisan elérhető két helyen is.

Érdemes néha időt szánni rá, és előre meghatározott kulcsszavak alapján a leendő konkurenciát kiszűrni, és felkészülni rá.

A gyakorlatban hogyan néz ez ki? Két éve üzemeltettem egy lovardás oldalt. Mivel a várólistán két hétig vannak fent az igényelt domain nevek, ezért nem kellett minden nap megnézni a listát. A lovardás oldallal kapcsolatban elsősorban új anyagot kerestem a lista segítségével, nem konkurenciát. Hogyan? Volt egy listám, kb. ezeket a szavakat és betűkombinációkat tartalmazta: lovarda, lovas, lov, major, tanya, horse, ranch, puszta. Ezek legalább egyike a legtöbb, Magyarországon található lovardának a nevében szerepel, így nagy esély van rá, hogy a weboldal címükben is. Pár perc alatt végeztem ezen a kulcsszavaknak a lefuttatásával (ellenőriztem, hogy a listán található-e olyan domain név, melyekben szerepelnek a fentiek), és a találatokat kiírtam egy Excel fájlba. Ezután nem volt más teendő, mint megvárni amíg a domain névre tartalom kerül, és máris fel tudtam venni a kapcsolatot a lovardával.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!