Hét gramm szén-dioxidot termel egy Google-keresés

A Harvard fizikusai szerint 7 gramm szén-dioxidot juttat a levegőbe a Google, míg válaszol egy keresésünkre.

Két keresés a Google-lel pont annyi szén-dioxidot termel, mint ha felforralnánk a tűzhelyen egy teáskannányi vizet – állítja Alex Wissner-Gross, a Harvard egyetem professzora. A harvardi fizikusok tanulmánya más érdekességgle is szolgál: minden egyes másodperc, amit az internetre csatlakozva tölt a számítógépünk, további 0,02 grammot ad hozzá ehhez.

A világ jelenlegi éves 27 milliárd tonnás szén-dioxid-kibocsátása mellett ezek a számok nem tűnhetnek soknak, de napi 200-250 millió Google-kereséssel számolva, és főleg ennek a számnak a meredek emelkedését elnézve jogos az aggodalom. Egy másik tanulmány szerint az internetet kiszolgáló infrastruktúra több energiát fogyaszt és jobban szennyezi a levegőt, mint a világ teljes légi közlekedése.

A Google szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy tudatában vannak ennek a problémának, és nagyon komolyan veszik, egyébként pedig a szerverközpontjaik a leggazdaságosabbak a világon. Míg a felhasználó bepötyögi a keresőkifejezést a Google-be, és megkapja az eredményt, a gépe több energiát fogyaszt, mint amennyit a Google elfogyasztott a kérés kiszolgálására.

Egy másik érdekes cikk szerint nem csak a gépek, de az állatok is lehetnek környezetszennyezőek:

A szarvasmarhák, juhok és kecskék első pillantásra az emberi húséhség ártatlan áldozatai, azonban ha a klímaváltozást nézzük, nekik is van egy sötét titkuk. A kérődző állatok ugyanúgy hozzájárulnak az üvegház-gázok kibocsátásához, mint az autók, a repülők, vagy akár az erőművek.

Vegyük például a festői szépségű Új-Zélandot, ahol 34,2 millió juh, 9,7 millió szarvasmarha, 1,4 millió szarvas és 155 000 kecske metán és dinitrogén-oxid formájában az ország üvegházgázainak 48 százalékát termeli. Világszerte az élőállat állomány 18 százalékkal járul hozzá az üvegházgáz kibocsátáshoz. Ez több, mint amit a közúti forgalom termel, ehhez persze tudni kell, hogy 1 tonna metán ugyanannyival járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint 25 tonna szén-dioxid.

Források, és a teljes cikkek itt olvashatóak el:
http://index.hu/tech/net/gooco120109/
http://www.sg.hu/cikkek/64787

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!