Közkedvelt CMS rendszerek – WordPress

Az alábbi cikkem a Marketingesek Lapja 2013. évi márciusi számában jelent meg.

Mik azok a CMS rendszerek?

A CMS szó az angol „content management system” kifejezés rövidítése, amely magyarul annyit jelent: tartalomkezelő rendszer. A webes tartalomkezelő rendszerek közül három ért el kiemelkedő sikereket: a WordPress, Joomla és Drupal. Segítségükkel egyszerűen, programozói tudás nélkül létre lehet hozni egy weboldalt.

Folyamatos fejlesztés, töretlen népszerűség.

A WordPress-t folyamatosan fejlesztik, és ezzel párhuzamosan funkcióinak száma és a népszerűsége is évről-évre növekszik. A WordPress legelső verziója közel 10 éve jelent meg, míg a jelenlegi legújabb, a 3.5.1-es verzió már a 19. főverzió tagja. Blogmotorként indult, de a fejlesztéseknek köszönhetően mostanra kijelenthető, hogy a weboldalak 90%-át fel lehetne WordPress alapokon építeni.

Hogyan működik?

Használata nagyon egyszerű: le kell tölteni a telepítőt a hivatalos WordPress honlapról, majd azt telepíteni kell. Utána máris használatra kész a rendszer! A főbb beállítások elvégzése után érdemes választani egy elegáns kinézetet, majd kezdődhet is a weboldal tartalommal való feltöltése!

A Marketingesek Lapjában megjelent cikkem
A Marketingesek Lapjában megjelent cikkem

Milyen előnyei vannak a WordPress-nek?

  • Magyar nyelven is elérhető.
  • Google-barát a felépítése. Ez nem azt jelenti, hogy telepítjük, és máris elsők vagyunk a keresőóriás találati listáján, csupán azt, hogy a fontos rangsorolási szempontokra gondoltak a készítők, ezért egy sor fejlesztést nem kell elvégeznünk, hiszen ezt már megtették helyettünk.
  • Adminisztrációs felületének használata könnyedén elsajátítható. Ez a felület segít a meglévő oldalak tartalmának módosításában, formázásában. A szerkesztőfelületen olyan formázással, tagolással látjuk a szöveget, ahogy az a weboldalon is meg fog jelenni.
  • Biztonságos. Nem tudok olyan esetről, ahol nem emberi mulasztás miatt törtek volna fel egy WordPress weboldalt.
  • Több, mint 23 500 ingyenes bővítményt (olyan kiegészítők, amelyek az alaprendszer tudását bővítik) készítettek hozzá, amelyekkel szinte bármilyen igény megvalósítható.
  • Több ezer ingyenes weboldal kinézet közül lehet választani, amelyeket aztán néhány óra alatt a céges arculatnak megfelelően testre lehet szabni.

Milyen hátrányai vannak a WordPress-nek?

Vannak olyan weboldal fajták amelyek létrehozására csak irreálisan nagy ráfordítással lenne alkalmas a WordPress. Melyek ezek? Pl.: Összetett közösségi portálok, társkereső weboldalak, bonyolult apróhirdetéses honlapok, stb.

Egyedi fejlesztés vagy WordPress?

Fórumokon, szakmai közösségekben gyakran felmerül ez kérdés, és ilyenkor persze mindkét fél próbálja védeni a saját igazát. Szerintem nem éri meg a többszörösét kifizetni egy olyan fejlesztésért, amelynek a megjelenésre és funkcionalitásra pontosan megegyezik azzal, amit a WordPress is tud nyújtani. WordPress oktatóként úgy tartom korrektnek, hogy az emberek megtudják: egy weboldal elkészítéséhez nem kell programozónak lenni!

A WordPress számokban:

  • Jelen pillanatban már 61 milliónál is több weboldal használ WordPress-t, köztük olyan cégek, mint a Nokia, Forbes, Pepsi, Ford, stb.
  • A hivatalos WordPress oldalon található kinézeteket és bővítményeket összesen már több mint 475 millió alkalommal töltötték le, amely szám a WordPress töretlen sikerének, valamint a bővítmények és kinézetek számának növekedésével exponenciálisan emelkedik.

A fentiek tükrében bátran ajánlom a WordPress-t, legyen szó céges bemutatkozó honlapról, blogról, vagy összetett portálról!

Szűcs Ádám
WordPress oktató
https://wordpress.video.hu

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

“Közkedvelt CMS rendszerek – WordPress” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Egyedi WordPress oldal kialakítása, vagy akár egy sablon megvásárlása és kiegészítése/átszabása is elég sok munkával jár. Ezért az árkülönbség nem feltétlen nagyságrendi az egyedi fejlesztéshez képest.
    Ami viszont fontos lehet – és kevesen gondolnak rá -, hogy egyedi fejlesztésnél a megrendelő sokkal inkább függővé, nem egyszer kiszolgáltatottabbá válik a honlapfejlesztő irányában. Ez díjak, határidők, esetleges fejlesztő váltás esetén válhat igen kritikussá. Egy WordPress-es rendszer esetén mindig könnyebb más szolgáltatóra váltani.

Szólj hozzá!