KÖKI Terminál – megnyitó és honlap elemzés

6 év tervezés és építkezés után ma reggel 6-kor megnyílt a KÖKI Terminál bevásárlóközpont a budapesti 3-as metró bánya-Kispesti végállomásán. Megnyílt, de még korántsem fejezték be a munkálatokat, van még mit tenni…

Mivel 10-15 percre lakok Kőbánya-Kispesttől, úgy alakult, hogy kimentem reggel, és megnéztem a megnyitót. Nem az igazi megnyitót, hiszen az 10 órakor lesz, hanem az áruház megnyitót. Igen, furcsán hangzik. Én úgy képzeltem el egy áruház megnyitóját, hogy előbb tartanak egy ünnepi beszédet, és utána engedik be az embereket az eladótérbe. De itt nem így történt, reggel 6-kor az összes bejáratot kinyitották.

Szerintem a KÖKI Terminál weboldala nem képes megfelelően kiszolgálni egy ilyen monumentális szolgáltatóközpont látogatóközönségét, lévén, olyan technikai megoldásokat alkalmaztak a fejlesztők, amelyek nehézkessé teszik a böngészést.

Jöjjön hát a KÖKI Terminál honlap kritika (a 108 weboldal készítés hiba alapján megyek végig az oldalon, azokon a dolgokon, amelyeket külső szemlélőként láthatok), mik az első észrevételeim? Az észrevételek némelyike képpel van illusztrálva, amelyek egy galériában vannak, lejjebb!

  1. Domain név: Megfelelő választás, nem is lehetett volna jobbat találni.
  2. Robots.txt: Jó dolog, hogy van, de olyan helyekre is eljutni, ahová a weboldalról nem. Nem biztos, hogy már éles a regisztráció funkció: https://kokiterminal.hu/user/register – valamint az update.php oldal, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a weboldalnak van köze a DRUPAL-hoz (tartalomkezelő rendszer, hasonló, mint a WordPress): https://kokiterminal.hu/update.php?op=info – ezek biztonsági rések lehetnek a rendszeren!
  3. Analytics kód van az oldalban.
  4. A Főoldal szövegei képként vannak fent. Ez nem túl keresőbarát. Bár a létesítmény jellegénél fogva, erre nem is kell nagyon ügyelniük a tulajdonosoknak, hiszen annyi médiamegjelenést kap az oldal, és olyan mennyiségű természetes linket kap, hogy már most authority site a weboldal a Köki Terminál kifejezésre.
  5. Keresőbarát url-ek, pl.: https://kokiterminal.hu/berloink_obi.html
  6. A linkszövegek színe és a belső linkek aránya megfelelőek.
  7. A tartalom mennyisége megfelelő, csak az elrendezése nem. Pl. a megnyitó menüpont csak a főoldalról érhető el. Aki egyszer már tovább lépett onnan, lehet, hogy csalódottan távozik a weboldalról, és nem találja meg a megnyitó dátumát. Én pl. a Tesco-s újságból értesültem arról, hogy reggel 6-kor nyit. Hasonló a letöltések, bérlőink és a hasznos információk rész is, amelyek alatt 3-3 almenüpont van, és ezek közül 2-2 csak a főoldalról érhető el.
  8. Érdekes, hogy a főoldal forráskódjában csak a Title tag van kitöltve, a keywords és description részek nem.
  9. A blog részt hiányolom, nem ártana egyet készíteni, hiszen biztosan rengeteg újdonság lesz az áruházban, amit érdemes lenne utólag is könnyedén visszakereshető formában publikálni.
  10. A szöveges tartalmak lehetnének sorkizártak, sokat dobna az összképen!
  11. Helyesírási hiba. Szerintem egy ilyen nagy cég nem engedhet meg magának ilyet, hogy ne tudjuk helyesen írni a weboldalán!
  12. Favicon.ico: Remek, arculati elemet tartalmaz!
  13. Nincs vakbarát verzió. Hiányának hátránya magáért beszél.
  14. Kapcsolati e-mail címek ugyan fent vannak a weboldalon, de nem lehet onnan közvetlenül e-mailt küldeni egy űrlap segítségével.
  15. Nem kérdezik meg a látogatók véleményét: Érdemes lenne feltenni egy űrlapot, amelyen keresztül visszajelzést küldhetnének a látogatók, és ezeket elolvasva könnyedén kijelölhetnének a beruházók egy irányt, amely mentén elindulhatnának a további fejlesztések. Ilyen pl. az, hogy az áruházban nincs szemetes! Legalábbis amerre én jártam, ott nem láttam! 🙂 Biztosan lesz, de furcsán hatott elsőre.
  16. Nincs hírlevélre feliratkozás. Szerintem rengetegen látogatják a weboldalt a megnyitás idején, rengeteg potenciális érdeklődőt veszítenek ezzel, hogy a nagy forgalomból nem próbálnak meg egy pár ezer fős e-mail cím listát begyűjteni.
  17. Nem megfelelő 404-es oldal: az lenne a jó, ha a 404-es oldalon is látszódnának az oldalsó menüpontok, nem csak a főoldalra lenne egy link. Illetve az sem lenne hátrány, ha a hibaüzenet magyar nyelvű lenne!
  18. Az ilyen volt, ilyen lesz menüpontot nagyon jó ötletnek tartom, jó lesz nosztalgiázni!

Egyébként összességében azt mondanám, hogy jól felépített weboldal, csak ezt a néhány apróságot kellene javítani, valamint a 7. pontban említett navigációs problémára kellene megoldást találni és egy minden tekintetben a mai kor színvonalának megfelelő weboldallal rendelkezne (most is nagyon közel áll hozzá) a most megnyílt KÖKI Terminál.

Egy promo videó a KÖKI Terminálról:

A képgalériába betettem néhányat a helyszínen készített fényképek közül is:


 

 

 

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!